Εξωστρεφής ή εσωστρεφής; Ποιος μπορεί να πετύχει πιο εύκολα στην εποχή του Facebook

Σου έχουν κάνει την ερώτηση αν είσαι εξωστρεφής ή εσωστρεφής;
Πώς πρέπει να είναι κάποιος για να πετύχει στην εποχή των Social Media; Λένε πως αν δεν είσαι εξωστρεφής, δεν έχεις ελπίδες να σου δώσει κανείς σημασία με όλο αυτό το θόρυβο στα Social Media. Από την άλλη, λένε πως οι εσωστρεφείς άνθρωποι είναι πιο μεθοδικοί και καλύτεροι ακροατές.

Υπάρχει κάτι μεταξύ των δυο;

Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι ανάλογα με τις καταστάσεις, μπορούν να είναι λιγότερο ή περισσότερο εξωστρεφείς.
Π.χ. κάποιοι άνθρωποι ή κάποιες παρέες μπορούν να μας παρακινήσουν περισσότερο και κάποιοι άλλοι να μας μπλοκάρουν. Επίσης, σε κάποια θέματα συζήτησης είμαστε πιο ενεργοί και σε κάποια πιο παθητικοί.

Οι άνθρωποι που έχουν την δυνατότητα να ισορροπούν μεταξύ εξωστρέφειας και εσωστρέφειας λέγονται Ambivert.

Το να είσαι Ambivert είναι μεγάλο πλεονέκτημα, γιατί οι Ambivert είναι:

  1. Ευέλικτοι: προσαρμόζονται σε καταστάσεις και μπορούν να παίξουν διάφορους ρόλους
  2. Σταθεροί: ισορροπούν μεταξύ της υπερευαισθησίας του εσωστρεφή και την αυταρχική στάση του εξωστρεφή
  3. Διαισθητικοί: γνωρίζουν πότε πρέπει να μιλήσουν και πότε να το βουλώσουν, πότε να προκαλέσουν και πότε να συγκρατηθούν.

Αυτά είναι, κατά τη γνώμη μου, τα χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου που είναι “αρεστός” στο κόσμο (σύμφωνα με τους όρους των Social Media). Συνήθως, τέτοιοι άνθρωποι είναι αποδεκτοί και μπορούν να καθοδηγήσουν ομάδες ανθρώπων.
Επειδή τα Social Media πολλαπλασιάζουν την επιρροή τους, μπορούν να απογειωθούν, εφόσον πρώτα βρουν το αντικείμενο που τους εκφράζει.

Μπορείς να γίνεις Ambivert;

Ίσως ένα μεγάλο ποσοστό να βρίσκεται στο DNA μας, ίσως ένα άλλο ποσοστό να βασίζεται σε παιδικές εμπειρίες, αλλά πιστεύω πως το σημαντικότερο για έναν ενήλικα είναι ότι μπορεί  να το δουλέψει… αν θελήσει… και να σταματήσει να λέει:

“Μη με παρεξηγείς που είμαι ενοχλητικός, είμαι εξωστρεφής”

“Δε είναι για εμένα αυτά. Είμαι εσωστρεφής”

Εγώ, για παράδειγμα, ήμουν περισσότερο εσωστρεφής. Δεν είμαι αυτός που θα ξεσηκώσει το κόσμο στο πάρτι. Στο γυμνάσιο δεν έπαιρνα απουσία επειδή δεν καταλάβαιναν καν ότι λείπω από την τάξη… είχα τερματίσει την έννοια της εσωστρέφειας.
Τώρα έχω το δικό μου blog, δική μου σελίδα στο Facebook, μιλάω μπροστά σε διοίκηση εταιριών και είμαι ομιλητής σε κοινό. Όλα αυτά ήταν αδιανόητα πριν από μερικά χρόνια.

Και για να επιστρέψω στο θέμα μας: Πιστεύω ότι δεν πετυχαίνει ο εξωστρεφής φωνακλάς. Ούτε ο εσωστρεφής που κρύβεται.
Σύμφωνα με τις έρευνες, οι Ambiverts είναι πετυχαίνουν.
Και ποιος είναι τελικά Ambivert; Όλοι μας λίγο πολύ είμαστε Ambiverts;
Tο μόνο που χρειάζεται να κάνει κάποιος είναι να πάρει την απόφαση πως ό,τι κι αν γίνει, όσες σφαλιάρες και να φάει: ΘΑ ΠΕΤΥΧΕΙ!

Γι’αυτό μπορείς κι εσύ να πετύχεις… αν το θελήσεις.
Στο τέλος, όταν τελικά πετύχεις θα είσαι Ambivert; – ούτε που θα μας νοιάζει ;)
Η διαδικασία από μόνη της θα σε αλλάξει. Θα σε κάνει αυτό που χρειάζεσαι να είσαι για να πετύχεις τον στόχο σου.

1 reply

Comments are closed.