Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να προσελκύεις νέους πελάτες

Τους “πελάτες” μπορούμε να τους παρομοιάσουμε με τα παιδιά, τους φίλους, τις γυναίκες μας κ.o.κ. Για όλα αυτά θα μπορούσα να πω πολλά παραδείγματα που θα δικαιολογούσαν την κάθε παρομοίωση. Εξαρτάται όμως σε ποια φάση βρίσκεται ο “απέναντι” μας. Είναι ξένος που θα θέλαμε να τον κάνουμε πελάτη; Είναι ήδη πελάτης; Είναι πιστός πελάτης και θέλουμε να τον μετατρέψουμε σε promoter ή ambassador;

Σ’  αυτό το άρθρο θα σου γράψω για τους ξένους. Αυτούς που δε σε ξέρουν, αλλά θα ήθελες να τους κεντρίσεις το ενδιαφέρον για να σου δώσουν την ευκαιρία να αποδείξεις αν αξίζεις. Αυτόν το είδος “ξένου” το παρομοιάζω με flirt: η γυναικάρα στο μπαρ που θέλεις να σε προσέξει.

Don’t be that guy

Πιστεύω πως το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι ότι θέλουν να εντυπωσιάσουν με την πρώτη κουβέντα και να τη “ρίξουν” σαν άπειροι εικοσάχρονοι. Ίσως να το πετύχεις  αν έχεις καμπριολέ, ακριβό ρολόι και κουστούμι ή το  λευκό χαμόγελο της Crest. Αν είσαι το πρώτο όνομα σε κάποια αφίσα της πόλης.  Το θέμα, ωστόσο είναι για ποιο σκοπό θα σου  πει το “ΝΑΙ”.

O κόσμος των business δε διαφέρει και πολύ.

Για τη σοβαρή επιχείρηση σου δε θέλεις One Night Stands. Θέλεις να χτίσεις σχέσεις. Να μετατρέψεις τους ξένους σε πελάτες και στη συνέχεια σε υποστηρικτές σου και διαφημιστές σου.

Be a good company

Ας πάρουμε ως παράδειγμα η βραδινή έξοδο σ’ενα μπαρ: Αν υπάρχει μια αλητοπαρέα των οποίων τα μέλη χαζεύουν σαν  πεινασμένες ύαινες μια κοπέλα,  τι πιθανότητες έχουν να τους προσέξει όντως;
Αν, όμως, βγεις με την παρέα σου (άντρες ή γυναίκες, δε μας ενδιαφέρει) και φροντίσεις να περάσουν καλά όλοι, έχεις πολύ περισσότερες  πιθανότητες να γνωρίσεις οποιονδήποτε. Ειδικά αν είσαι εσύ στο επίκεντρο της παρέας και περνάνε τέλεια χάρη σε σένα.

Το ίδιο συμβαίνει και με την επιχείρησή σου. Ευχαριστημένοι πελάτες προσελκύουν νέους πελάτες. Έτσι χρειάζεται ν‘ αντιμετωπίζεις τη σελίδα σου στο Facebook.  Για να έρθουν περισσότεροι, θα χρειαστεί αυτοί που βρίσκονται ήδη στη σελίδα σου να περνάνε καλά. Οποιοδήποτε post σου καλά είναι να ενημερώνει, να ψυχαγωγεί, να φροντίζει αυτούς που σε ξέρουν ήδη. Έτσι θα δημιουργηθούν συζητήσεις κάτω από τα post και αυτές οι συζητήσεις θα προσελκύσουν περισσότερο κόσμο.  Όλοι έχουν πρόσβαση σε “γαμάτες” εικόνες, σε αστεία video ή έξυπνα slogan. Δεν αρκoύν όλα αυτά, όμως, για να συμμετέχει ο κόσμος.

Ποιά post θα είχαν νόημα για σένα;
Ξέρεις πολύ καλά τι απορίες έχουν οι πελάτες σου. Ξέρεις πώς να τους κάνεις να χαμογελάσουν, να συγκινηθούν ή πώς να τους δώσεις αναγνώριση και να αισθανθούν ότι συν-δημιουργούν τα προϊόντα σου. Είναι πολύ πιο εύκολη η  διαδικασία στο Facebook, παρά στον έξω κόσμο.
Κι όμως βλέπω πολλούς να χρησιμοποιούν “έξυπνα” μαρκετινίστικα slogan, όπως ο “νταής” που πετάει τα κλειδιά της Porsche στο τραπέζι συνοδεύοντας με μια ατάκα για να εντυπωσιάσει κάποια κοπέλα.
Κυνηγάνε συνέχεια νέους πελάτες με ημερομηνία λήξης. Ίσως γιατί δε μπορούν να κρατήσουν τους παλιούς.

What about you?

Περνάμε, όμως, σε σένα:
Τι χαρακτηριστικά αναζητάς στον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου, στο φίλο σου, στο συνεργάτη σου, στο σύντροφό σου;
Πόσες πιθανότητες έχεις να παντρευτείς, όταν την έχεις πέσει στις μισές κοπέλες της πόλης σου, για να σου κάτσει το γνωστό 1% του marketing;
Η φήμη σου θα σε ακολουθεί για πάντα και δεν μπορείς να τη μετρήσεις με likes και με visits.

Αλήθεια… από πού σε ξέρω;
Γνωριζόμαστε;
Όχι; Θα το ήθελα να γνωριστούμε καλύτερα…
Γιατί δεν κάνεις  subscribe εδώ να τα λέμε πιο συχνά;

10 replies
  1. Sapranidou Meni Asimenia
    Sapranidou Meni Asimenia says:

    “Η φήμη σου θα σε ακολουθεί για πάντα και δεν μπορείς να τη μετρήσεις με likes και με visits.”
    Κρατάω την παραπάνω φράση αλλά και τα πρώτη σου συμβουλή που έλεγες χρόνια πριν.
    “Το fb δεν συγχωρεί τα ψέμματα, να είσαι ο εαυτός σου!”
    Ένα δίκιο πάντα το έχεις ! Ευχαριστώ που γνωριζόμαστε!

    • Tolee Fotitzidis
      Tolee Fotitzidis says:

      Ευχαριστώ πολύ που συμμετέχεις και “με διαβάζεις”.
      Ανυπομονώ το επόμενο meeting με νέες ιδέες :)

  2. SEO In Greece
    SEO In Greece says:

    Ενδιαφέρον άρθρο. Το σίγουρο είναι ότι σε κανέναν – γυναίκες ή πελάτες – δεν αρέσουν οι needy συμπεριφορές. Όταν είσαι cool τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα. Στο marketing υπάρχει ένας όρος που περιγράφει μια κατάσταση που είναι ένα κλικ παραπάνω από αυτό που περιγράφεται στο άρθρο, είναι το anti-marketing, όπου όχι απλά δεν κυνηγάς τους πελάτες αλλά τους περνάς και casting για να τους δεχτείς…

    • Tolee Fotitzidis
      Tolee Fotitzidis says:

      Σωστή η παρατήρηση και συμφωνώ απόλυτα.
      Ακούγετε σκληρό και ψωνίστικο, αλλά βασικά με τις ενέργειες και το περιεχόμενο μας εκπαιδεύουμε τους πελάτες μας και προσελκύουμε αυτούς που θα το εκτιμήσουν και θα είναι κοντά στην φιλοσοφία μας.

  3. dk blog
    dk blog says:

    Σε ότι αφορά το Facebook, πιστεύω ότι πολύ καλό είναι και το να απαντάς στα αρνητικά σχόλια, εννοείται όχι με εχθρική διάθεση. Αν κάποιος παραπονεθεί για κάποιο προϊόν ή υπηρεσία σου, καλό είναι να των ρωτήσεις ευγενικά ποιο είναι το πρόβλημα και αν χρειαστεί ακόμη και να του προσφέρεις κάποια αποζημίωση. Εννοείται πώς όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν σε κοινή θέα και όχι μέσω P.Ms.

  4. Dominator
    Dominator says:

    Συμφωνώ απόλυτα. Tο spamάρισμα δεν φέρνει ποτέ αποτελέσματα, είτε στο ίντερνετ είτε στη πραγματική ζωή. Αν δεν έχεις κάτι χρήσιμο να πεις, καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς, έτσι ώστε να μη χάσεις το ενδιαφέρον του κοινού σου όταν όντως θα έχεις κάτι χρήσιμο να πεις.

Comments are closed.