Comfort Zone vs Safety Zone: Το βόλεμα οδηγεί σε θάνατο

Κάνω scroll στο Newsfeed στο Facebook και σκαλώνω σε μια εικόνα με το μήνυμα:“Life Begins At The End Of Your Comfort Zone”. Έχει 120 shares και 925 likes. Γενικά είναι αποδεκτό στον κόσμο ότι για να κάνεις τη διαφορά και να πετύχεις στη ζωή σου πρέπει να βγεις από τη Comfort Zone ή αλλιώς τη ζώνη άνεσης.

Από την άλλη, τόσα χρόνια δε μας λέγανε να βρούμε τρόπο να βολευτούμε; Τι σχέση έχει το βόλεμα με τη Comfort Zone;
Αν δεν ξεβολευτείς άμεσα, θα παραμείνεις στη Comfort Zone αλλά θα βγεις από τη Safety Zone σου.

Comfort Zone vs Safety Zone

Ο κόσμος μπερδεύει τους δύο αυτούς όρους. Μιλάει για Comfort Zone και εννοεί  Safety Zone. Μιλούσε για βόλεμα και εννοούσε εξασφάλιση επιβίωσης με τη μικρότερη δυνατή προσπάθεια. Το βόλεμα αυτό, όμως, έβαλε σε κίνδυνο το μέλλον το δικό του  και  των παιδιών του.

Ας το πάρω από την αρχή. Τι σημαίνει το καθένα;

Comfort Zone: Μια (νοητική) κατάσταση στην οποία δε χρειάζεται να καταβάλεις μεγάλη προσπάθεια, δε ρισκάρεις, δεν εκτίθεσαι. Έχεις τη θέση του παρατηρητή και σχολιαστή. Δεν είσαι υπεύθυνος για τα γεγονότα, απλά ακολουθείς.

Safety Zone: H εξασφάλιση της ζωής σου με τρόφιμα, θέρμανση, κτλ. αλλά και της ψυχικής σου υγείας με αγάπη, χαρά, απόλαυση, κτλ. Υπάρχει Safety Zone και για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης. Αυτή η επαγγελματική ζώνη ασφαλείας επηρεάζεται κυρίως από εξωτερικούς παράγοντες όπως την πολιτική, την οικονομία, την κοινωνία και την τεχνολογία.

You won’t be safe if you play it safe

Είμαστε ευθυνόφοβοι, είναι εύκολο να αφήνουμε τους άλλους να μας λένε τι να κάνουμε. Την ώρα που θα ξεκινήσουμε να δουλεύουμε, τι να κάνουμε και πώς να το κάνουμε. Πότε θα σταματήσουμε να δουλεύουμε, πόσα θα πληρωνόμαστε και πότε θα βγούμε στη σύνταξη.
Και ξαφνικά, μέσα σε μία μέρα χάνουν χιλιάδες άνθρωποι τη δουλειά τους. Έτσι απλά, επειδή κάποιο big boss το αποφάσισε.
Ναι, όμως, τόσα χρόνια ήσουν άνετος. Τόσα χρόνια δεν ανησυχούσες για το αύριο. Έβγαινες μόνο στο δρόμο να διαμαρτυρηθείς για το μισθό σου, τις υπερωρίες και τη σύνταξή σου. Αλλά δε βγήκες ποτέ έξω από τη Comfort Zone να διαμαρτυρηθείς για τα μάπα προϊόντα που έφτιαχνε η εταιρία στην οποία δούλευες, για το γεγονός ότι κορόιδευε τους πελάτες και για τις ψεύτικες υποσχέσεις που έλεγε το τμήμα marketing. Ήξερες πολύ καλά τι συμβαίνει, αλλά δεν αντιδρούσες γιατί θα σ’ έφερνε σε δύσκολη θέση. Θα έβγαινες από το κοπάδι, θα ξεχώριζες, θα είχες εκτεθεί, θα διακινδύνευες τη ζωή σου γιατί ίσως να έχανες τη δουλειά σου.
Μια μέρα, κάποιος με πτυχία, μάστερ, και πάρα πολύ μεγάλο IQ αποφάσισε να σε αντικαταστήσει με κάποιον πιο φτηνό, που κάνει την ίδια μέτρια δουλειά με σένα. Όταν είχες την ευκαιρία να εξασφαλίσεις τη Safety Zone, επέλεξες τη Comfort Zone. Τώρα, υποτίθεται πως έμαθες από τα λάθη σου, επιλέγεις πάλι να παραμείνεις στη Comfort Zone και να πάρεις θέση παρατηρητή και σχολιαστή, αντί να είσαι εσύ αυτός που δημιουργεί τα γεγονότα, αυτός που κάνει “ζημιά” στην αγορά (δεν εννοώ τις πορείες, τις απεργίες και το σπάσιμο βιτρίνας). Εννοώ να προκαλέσεις ζημιά σε όλους αυτούς με τα πτυχία, τα master και το ψηλό IQ, που τόσα χρόνια έπαιρναν λάθος αποφάσεις και δημιούργησαν ένα σύστημα και μια οικονομία που δεν έχει πλέον μέλλον. Όλο το σύστημα παιδείας, εργασίας και συνταξιοδότησης έχει καταρρεύσει.

coffin-comfort-zone

Επιβάλλεται να εγκαταλείψεις τη Comfort Zone για να παραμείνεις στη Safety Zone

Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζει κανείς τι πρέπει να γίνει για να αλλάξει η κατάσταση.
Τα νέα δεδομένα, η ταχύτητα των εξελίξεων μας βρίσκουν όλους απροετοίμαστους, αμήχανους.
Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να ξεβολευτείς για να εξασφαλίσεις  ακόμη και τα αυτονόητα.
Το κράτος και η φιλανθρωπία δε θα σώσουν τον κόσμο (σου). Ο ιδιώτης θα το κάνει. Εσύ είσαι αυτός, αν δεν το κατάλαβες ακόμα.
Αυτό, όμως, δεν μπορεί να γίνει από τη θέση του θεατή.
Οπότε… leave that fucking comfort zone!
Stop working and start creating!


Join the conversation… leave a comment below or on Facebook

2 replies
  1. Venetia Kyriazidou
    Venetia Kyriazidou says:

    Πρέπει, δηλαδή, να αλλάξει η νοοτροπία μας ως προς το τι πραγματικά μας συμφέρει σαν εργαζομένους αλλά και σαν ανθρώπους. Δυστυχώς, από μικροί βλέπουμε ένα τελείως λάθος τρόπο αποφυγής της comfort zone, όπως τα παραδείγματα που ανέφερες και παραπάνω (να βγάζουμε το άχτι μας στις βιτρίνες), και έχουμε χάσει το μάθημα που εξηγούσε το νόημα του πραγματικού αγώνα εξασφάλισης (safety zone). Αν συνυπολογίσεις και τον φόβο να κάνουμε λάθη, έχουμε χάσει την μπάλα…

    • Tolee Fotitzidis
      Tolee Fotitzidis says:

      Συμφωνώ @venetiakyriazidou:disqus.
      Δεν έχουμε χάσει την μπάλα μόνο οι “μικροί”, αλλά και οι “μεγάλοι”. Αυτό δημιουργεί τρελές ευκαιρίες.

Comments are closed.