Ας σταματήσουμε να συμπεριφερόμαστε σαν τρίχρονα παιδιά

“Που είναι το ρορόι μου;”
“Θα πάμε σιρνεμά;”
“Θέλω να κάρτσω δίπρα σου.”

Έτσι μιλάει τον τελευταίο καιρό η Αριάννα, η τρίχρονη κόρη μου. Πρόσφατα έμαθε να λέει το Ρο. Είναι περήφανη που το έμαθε, και γι’ αυτό το χρησιμοποιεί παντού. Σχεδόν όλες οι λέξεις πλέον έχουν κι ένα ρο.
Είναι κάτι καινούργιο, το οποίο ακόμα την ενθουσιάζει κι ακόμα το σχολιάζουμε. Έως πότε; Ίσως, ώσπου να μην είναι καινούργιο πλέον.

Ο Ενθουσιασμός με τα καινούρια

Κάπως έτσι λειτουργεί η αγορά. Όταν υπάρχει κάτι καινούργιο, πριν ακόμα το αποκτήσει η μάζα, σε ρωτάνε από που το αγόρασες και πως λειτουργεί αυτό που αγόρασες. Κάποιοι άνθρωποι έχουν τρομερό όφελος να είναι οι πρώτοι που θ’ αποκτήσουν κάτι καινούργιο. Μόλις γίνει μόδα και το αγοράσει η μάζα, αναζητούν το επόμενο “καινούργιο”.

Βέβαια, ελάχιστοι είναι αυτοί που θέλουν να είναι οι πρώτοι. Οι περισσότεροι αναζητούν μια αποδεδειγμένη λύση. Θέλουν να είναι σίγουροι για τις επιλογές τους, θέλουν να κάνουν έξυπνες αγορές. Το γεγονός αυτό είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει κάθε νέο προϊόν, κάθε νέα υπηρεσία ή κάθε νέο project: Πρέπει να διασχίσει γρήγορα το χάσμα από τους early adopters στο early majority. Χρειάζεται να μετατραπεί από “ενθουσιασμός του καινούργιου” σε “αποδεδειγμένη λύση”. Αν αντέξει αρκετό καιρό, κρατώντας την ίδια υπόσχεση, με την ίδια ποιότητα, ίσως και βελτιώνοντας την ποιότητα, θα μπορέσει να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Chasm

Το πρόβλημα είναι πως οι περισσότεροι δεν έχουν την υπομονή, τους πόρους και την γνώση να μετατρέψουν μια νέα ιδέα σε μια αποδεδειγμένη λύση.
Τα παρατάνε νωρίς, αγχώνονται και ρίχνουν την ποιότητα για να ρίξουν τα κόστη για να πέσει η τιμή κι έτσι να μπορέσει να το αγοράσει περισσότερος κόσμος.
Κάποιες φορές αναλαμβάνουν κι άλλα project για να κρατήσουν την “καλή ιδέα” ζωντανή. Έτσι χάνουν το focus και τον στόχο… και η καλή ιδέα ξεθωριάζει.

Ποιος σκοτώνει τις καλές ιδέες;

Στο τέλος, εμείς είμαστε αυτοί που σκοτώνουμε τις καλές ιδέες μας, είτε γιατί αμφισβητούμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, είτε δεν τολμούμε καν να τις υλοποιήσουμε. Κάποιες φορές επηρεαζόμαστε κι από όλους τους άλλους.

Λογικό είναι. Δεν μας έχουν μάθει να παίρνουμε καλύτερες, επαγγελματικές αποφάσεις. Αυτά που μάθαμε στο σχολείο, μπορούμε πλέον να τα googlάρουμε. Η ερώτηση είναι ποιος θα μας μάθει όλα αυτά που χρειαζόμαστε πραγματικά για να αντεπεξέλθουμε στις προκλήσεις; (έχω μια πρόταση στο τέλος του άρθρου)

Δεν είναι αργά. Μπορούμε να εκπαιδευτούμε σε αυτό τον τομέα. Αρκεί να το επιλέξουμε συνειδητά.
Θα χρειαστεί να σταματήσουμε να λειτουργούμε σαν τρίχρονα παιδιά που ενθουσιάζονται με οτιδήποτε καινούργιο, κρατώντας, όμως, τον ενθουσιασμό και την περιέργεια των παιδιών για μάθηση, όπως και την τόλμη τους για να κάνουμε πράξη όσα μαθαίνουμε.

The Best App Ever!

Aς ξεπεράσουμε τον ενθουσιασμό μας για όλα τα νέα εργαλεία κι όλες τις δυνατότητες που μας δίνουν τα smartphones. Όπως η Αριάννα χρησιμοποιεί παντού το Ρο, έτσι κι εμείς θέλουμε το νέο μας smartphone να κάνει όλες τις εργασίες. Για τα πάντα υπάρχει κι ένα app. Κι αν δεν πετυχαίνει το εγχείρημα, τότε φταίει το app, κι όχι αυτός που το χρησιμοποιεί.
Το καλύτερο app όλων των εποχών είναι το σημειωματάριο σε συνδυασμό μ’ ένα μολύβι (όχι στιλό). Είτε για να σχεδιάσεις το Business Model σου, είτε για να καταγράψεις τους στόχους σου ή ακόμα για απλές σκέψεις και ιδέες.
Αποδεδειγμένη λύση: Χαρτί και μολύβι!

People-first! Technology-second!

Επίσης, ας σταματήσουμε να αναζητούμε λύσεις στην τεχνολογία, όπως το πώς να ξεγελάσουμε το Facebook για ν’ αυξήσουμε την συμμετοχή τους κόσμου ή πώς να δουν περισσότεροι την φωτογραφία μας στο Instagram. Αντιθέτως, προτείνω να επιστρέψουμε σε αποδεδειγμένες λύσεις και να συζητάμε περισσότερο οτιδήποτε έχει να κάνει με ‘oldschool’ business. Για παράδειγμα, η μεθοδολογία για το πώς να παίρνουμε καλύτερες, επαγγελματικές αποφάσεις δε θα αλλάξει ποτέ. Δεν είναι απλά μια καλή ιδέα ν΄ασχοληθείς με τέτοια θέματα, είναι αποδεδειγμένο πως θα σου φέρει καλύτερα αποτελέσματα.
Επίσης, οι βασικές αρχές της επικοινωνίας και του marketing έχουν ξεχαστεί και αντικατασταθεί με αυτοματοποίηση της επικοινωνίας. Αν δεν κατανοήσουμε πως λειτουργεί ο άνθρωπος ανθρώπους δεν κατανοούμε το marketing. Κι όμως αναζητούμε τις λύσεις στην νέα τεχνολογία, ενώ θα τις βρούμε στην ανθρώπινη επικοινωνία.

Ας ξεπεράσουμε όλον τον ενθουσιασμό μας για όλα αυτά τα νέα μέσα, κι ας αρχίσουμε να τα χρησιμοποιούμε επιτέλους για τον λόγο που ήρθαν στη ζωή μας: να μας φέρουν πιο κοντά, να επικοινωνούμε με τον κόσμο που έχει τις ίδιες ανησυχίες με μας, και τέλος, για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα τρίχρονα παιδιά μας.

Αν τελικά θέλεις να κάνεις το άλμα, να ασχοληθείς σοβαρά με όσα σε δυσκολεύουν και σε κρατάνε πίσω από το να κάνεις πραξη αυτά που ονειρεύεσαι τότε αυτό το workshop είναι για σένα.