Τι μπορείς να μάθεις από έναν πολύ καλό concierge

Ένας μέτριος θυρωρός ξενοδοχείου ευχαριστεί τον πελάτη για την επιλογή του, τον ρωτάει αν όλα ήταν εντάξει και του εύχεται καλό ταξίδι.
Ο πολύ καλός θυρωρός τον ρωτάει τι του άρεσε περισσότερο. Για ποιον λόγο βρίσκεται ο πελάτης στην πόλη και από πού είναι η καταγωγή του.

Οπότε, στα σχόλια κάτω από τα post σου προσπάθησε ν’ αναπτύξεις κουβέντα, κάνε ερωτήσεις, μην τους ευχαριστείς μόνο για τα καλά τους λόγια.

Αν δεν έχεις χρόνο να το κάνεις, βρες κάποιον που ενδιαφέρεται πραγματικά για το κοινό σου. Δε χρειάζεται να σε νοιάζει η τεχνογνωσία του. Η τελευταία μπορεί εύκολα να αποκτηθεί, εφόσον υπάρχει το ενδιαφέρον.

Υ.Γ. Concierge στα ελληνικά είναι θυρωρός. Δεν μ’ αρέσει η απόδοση της έννοιας. Στα αγγλικά μπορείς να πεις και caretaker.
Οπότε, “φροντιστής του κοινού” πάει καλύτερα στον κύριο της φωτογραφίας, αν νοιάζεται πραγματικά για το κοινό.

3 replies
  1. Ioanna Serafeimidou
    Ioanna Serafeimidou says:

    Ακόμα δυσκολεύομαι να δημιουργήσω σχόλια κάτω από τα άρθρα μου. Με νοιάζει πολύ η γνώμη του κόσμου. Παίρνω τεράστιο feedback τόσο από ερωτηματολόγια που στήνω, όσο και από τα newsletter μου. Όμως τίποτα από σχόλια στο site. Αρκετές φορές στο FB page. Αλλά λίγα στο site. Καμία ιδέα ή έμπνευση; τι μπορεί να κάνω “λάθος”;

    by the way: Μου άρεσε πολύ η διαφοροποίηση του μέτριου (που είναι επίσης ευγενικός) και του καλού!

    • Tolee Fotitzidis
      Tolee Fotitzidis says:

      Κι εγώ σπάνια έχω σχόλια στο site. Οι περισσότεροι θα σχολιάσουν στη σελίδα ή με μήνυμα. Γενικά έχουν μειωθεί τα σχόλια σε άρθρα.
      Δεν πιστεύω πως κάνεις κάτι “λάθος”. Βολεύει τον κόσμο να σχολιάζει στο Facebook. Κι εφόσον γίνεται στο Facebook, τότε πάρε το feedback σου ή φρόντισε το κοινό σου εκεί. It’s ok, isn’t it?
      Σε τι παραπάνω θα εξυπηρετούσε να σχολιάσει κάποιος κάτω από το άρθρο σου;

      • Ioanna Serafeimidou
        Ioanna Serafeimidou says:

        Το καλό με τα σχόλια στο άρθρο (και ο βασικός λόγος που θα τα ήθελα εκεί) είναι γιατί μένουν συγκεντρωμένα σε ένα σημείο, χρήσιμα σε μελλοντικές αναζητήσεις. Η ανάρτηση στο FB χάνεται μετά από μέρες, ενώ το άρθρο στο site ανεβαίνει συχνά και οργανικά, οπότε θα ήταν καλό ο νέος αναγνώστης να μπορεί να βλέπει τη διάδραση και να συμμετέχει και αυτός αν θελήσει. Δε με εξυπηρετεί μόνο το feedback που παίρνω εγώ αλλά και η επιπλέον πληροφορία που μπορεί να πάρει ο αναγνώστης. Και αναρωτιέμαι πως μπορώ να τον παρακινήσω να συμμετέχει με σχόλια και στην ανάρτηση

Comments are closed.