Γιατί το τέλος του Facebook ΔΕΝ είναι κοντά

Το τέλος του Facebook συζητιέται πολύ τελευταία. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Πρόπερσι όλοι μιλούσαν για τον αν το Facebook θα παρέμεινε δωρεάν.
Πριν το καλοκαίρι, το θέμα μας ήταν γιατί όλοι φεύγουν από το Facebook και χρησιμοποιούν περισσότερο το Instagram ή το Pinterest.

Μέχρι και η “Kαθημερινή” πιστεύει πως “Το τέλος του Facebook ίσως είναι κοντά”.

Το Facebook δεν απειλείται, γιατί…

Προχθές,  εμφανίστηκε στο newsfeed μου μια φωτογραφία, στην οποία είμαι με τη γυναίκα μου. Δεν την ανέβασε κάποιος προχθές για να εμφανιστεί στο newsfeed.
Είναι μια φωτογραφία από το Μάιο του 2011.
Εμφανίστηκε στο Newsfeed μου επειδή κάποιος κοινός φίλος  έκανε like. Για κάποιο λόγο κοιτούσε παλιές φωτογραφίες…

Στο newsfeed εμφανίζονται εκτός από τα νέα posts και όλα τα actions των φίλων μας, όπως likes, comments, pins, fancy’s, youtube likes, farmville records, fishville scores, κτλ.

Βέβαια, αυτή η φωτογραφία εμφανίστηκε και σε άλλους κοινούς φίλους. Κάποιοι από αυτούς έκαναν like, άλλοι σχολίασαν, και έτσι ζωντάνεψε πάλι μια στιγμή που ανήκει στο παρελθόν για περισσότερα από 4 χρόνια.
Αυτή η φωτογραφία συνεχίζει να λέει μια ιστορία πέρα από αυτό που απεικονίζει. Υπάρχουν σχόλια από φίλους που έγιναν το 2011, σχόλια από ανθρώπους που δε μιλάμε πια (δεν κατάλαβα ποτέ το λόγο), σχόλια και likes από ανθρώπους που δε γνωρίζαμε το 2011, με κάποιους γίναμε φίλους, άλλοι ζούνε πλέον σε άλλη πόλη ή σε άλλη χώρα.
Μια φωτογραφία στο Facebook, που είναι από το 2011 μπορεί να πει 100 διαφορετικές ιστορίες από μόνη της. Δεν είναι η φωτογραφία, αλλά οι αντιδράσεις του κόσμου που λένε τις ιστορίες.

Εμείς είμαστε το Facebook

Αυτό συμβαίνει γιατί όλοι μας επενδύσαμε ατελείωτες ώρες να φροντίζουμε την “εικόνα” μας στο Facebook. Κάποιοι, όπως εγώ, έχουμε λογαριασμό Facebook από το 2007.
Όταν ανακοινώνει μια αλλαγή το Facebook οι περισσότεροι γκρινιάζουν. Μια χαρά το είχαν συνηθίσει, πάλι ξανά μανά από την αρχή. Πόσο εύκολα πιστεύεις θα μεταναστεύσουν όλοι αυτοί σε άλλο Social Network;
Το μεγάλο πλεονέκτημα του δημοφιλέστερου δικτύου κοινωνικής δικτύωσης είναι ότι μας έχει ήδη. Όλα τ’άλλα Social Networks θα ήθελαν να μας έχουν.

Στην τελική, δε με νοιάζει το Facebook. Θα παραμείνω για όλες τις ιστορίες που δημιουργήσαμε μαζί. Γιατί το timeline μου είναι ζωντανό και γεμάτο με αναμνήσεις και εμπειρίες με ανθρώπους που είναι σημαντικοί για μένα.

Όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι το Facebook είναι το καλύτερο Social Network ever ή ότι τα υπόλοιπα δεν αξίζουν.
Το καθένα παίζει το ρόλο του στην προσωπική και επαγγελματική μας ζωή. Είναι διαφορετικά μεταξύ τους.
Αλλά αυτά θα τα αναλύσουμε σε επόμενο post.
Έως τότε ας “facebookάρουμε”… γι’αυτό έλα στην παρέα μας:

7 replies
 1. constantinoskg
  constantinoskg says:

  Όποτε το τέλειο και όμορφο υλικό ειναι ολο δικό μας , αν κάποια μέρα το διαγράψουμε όλοι μαζί το υλικό μας , τι θα είναι το ΦΒ ….. ενα τίποτα …. ας αρχίσουμε λοιπόν να ζητάμε κατι από το ΦΒ να κάνει για μας …. πολυ μονοφαγας βρε φιλε ειναι …..

   • constantinoskg
    constantinoskg says:

    εχω διαφορετικη γνωμη …. το ΦΒ εκανε π.χ. ενα αδειο καταστημα το περιοχομενο του το γεμισαμε εμεις …. μας χρωσταει

    • Tolee Fotitzidis
     Tolee Fotitzidis says:

     Σου προσφέρει δωρεάν επικοινωνία και εμπειρίες με τους κοντινούς ανθρώπους σου. Αν πιστεύεις ότι σ’εκμεταλλεύεται γιατί δεν αποχωρείς; Για τον ίδιο λόγο που δεν φεύγεις από την Ελλάδα.
     Σημασία δεν έχει τι κάνουν οι άλλοι, αλλά τι κάνεις εσύ με την κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι.
     Ο μόνος που σου χρωστάει κάτι είναι ο εαυτό σου.
     Αυτή είναι η δική μου γνώμη.

     • constantinoskg
      constantinoskg says:

      Tolee , δεν εχει καμια σχεση το επιχείρημα σου με με το παραπάνω.

      Ξερεις πολυ καλα οτι οι εμπειρίες και η επικοινωνία μεσο S.M. ειναι τι θέλουμε να δείξουμε οχι ποιοι ειμαστε πραγματικά …?

      οι εμπειρίες και η επικοινωνία ΕΙΝΑΙ δικα μας και με αυτα το ΦΒ γίνετε όμορφο και ελκυστικό … εμεις ειμαστε που του δίνουμε αξια και οχι το ιδιο ….. μοδα τα social με τους Υποχθόνιους απο πίσω και εμεις ολοι τα προβατα και εγω ετσι ….. οποτε το βραδυ το ΦΒ 100% σίγουρο κανει προσευχή στους χρηστες του να ειναι καλη και πιστη …. διαφορετικα θα ειναι μια εμπορική διαφήμιση στο κυβερνοχώρο….. ενα κενο !

     • Tolee Fotitzidis
      Tolee Fotitzidis says:

      Σεβαστή η γνώμη σου.
      Πάντως είναι κρίμα που νιώθεις έτσι, γιατί δε πρόκειται να νιώσεις ποτέ δικαιωμένος σε αυτή την υπόθεση.
      Εγώ νιώθω κερδισμένος, ίσως γιατί έχουμε διαφορετικές προθέσεις σε ότι αφορά την χρήση του Facebook.
      Το Facebook παραμένει απλά ένα κανάλι επικοινωνίας. Το χρησιμοποιείς γιατί σε βοηθάει σε κάτι ή το αφήνεις πίσω σου.
      Με την ίδια λογική γιατί δεν ζητάς το μερίδιο σου από τα πριμ των παικτών του ΠΑΟΚ; Εσύ δεν γεμίζεις το γήπεδο; Εσύ δεν τους εμψυχώνεις από την κερκίδα… και πληρώνεις και εισιτήριο;

      Εσύ επιλέγεις αν θέλεις να είσαι το θύμα ή αν θέλεις να είσαι υπεύθυνος άνθρωπος.
      Αν νιώθεις αδικημένος, ήρθε η στιγμή να φύγεις απο το Facebook ή να τους καταγγείλεις.

Comments are closed.