10 πράγματα που πρέπει να προσέξει ένας facebook page admin

Έχεις σελίδα στο facebook ή σκέφτεσαι να δημιουργήσεις;
Κάποια πράγματα είναι καλά να τα προσέξεις. Παρακάτω σου έχω μαζέψει τα 10 πιο σημαντικά πράγματα για την διαχείριση της σελίδας σου στο facebook. Σίγουρα χωράνε περισσότερα πράγματα στην λίστα. Αλλά αν έχεις την σωστή αντίληψη και νοοτροπία, όλα τ’αλλα είναι εύκολα.  Ελπίζω αυτή η λίστα να σε βοηθήσει:

1. Είτε έχεις ένα Like, είτε 1.000.000 συμπεριφέρεσαι με τον ίδιο τρόπο. Δεν παρακαλάς να αυξηθούν τα likes και ούτε ευχαριστείς τα πολλά likes, επειδή σέβεσαι τον καθένα ξεχωριστά.

2. Σκοπός της σελίδας σου είναι να φροντίσεις όσους σ’εκαναν like και όχι να προσελκύσεις νέα likes. Ο κόσμος που περνάει καλά σε μία σελίδα συμμετέχει στις συζητήσεις κάτω από τα post. Αυτές οι συζητήσεις θα φέρουν περισσότερα likes.

3. Έχεις ήδη αρκετά likes. Είναι πολλά περισσότερα απ’όσα μπορείς να εξυπηρετήσεις.

4. Δεν αναφέρεσαι ποτέ σε όλο το κόσμο αλλά στο καθένα ξεχωριστά. Το ύφος είναι άμεσο, ακόμα και στο πληθυντικό να χρειάζεται να τους μιλάς.
Παράδειγμα: “Ποιοί θα θέλατε να…” vs “Θα ήθελες να…

5. Δεν υποτιμάς την νοημοσύνη του κοινού με βιαστικά και πρόχειρα post επειδή ήρθε η ώρα να κάνεις κάποιο post.

6. Καλλιεργείς μια σχέση με το κόσμο για να τους δώσεις το θάρρος να σου πουν τα καλά αλλά και τα στραβά. Μαζί θα συνδημιουργίσετε τα νέα προϊόντα ή τις νέες υπηρεσίες.

7. Δεν φοβάσαι τ’αρνητικά σχόλια.
(Περισσότερα γι’αυτό το θέμα εδώ)

8. Στα κακόβουλα σχόλια θα αναλάβουν οι υποστηρικτές σου, επειδή έχεις δημιουργήσει αξιόλογες σχέσεις με το κοινό σου που θ’αντέξουν στο χρόνο. (βλέπε 6.)

9. Δεν τους παραπέμπεις σε κάποιο τηλέφωνο ή email. Θα κάνεις εσύ τα απαραίτητα τηλεφωνήματα για να τους δώσεις την απάντηση.
*Όταν αναφέρεται σε δικό σου προϊόν ή υπηρεσία.
**Ίσως, κάποιες φορές, να χρειαστεί να τους πεις να σου στείλουν private message για να μην εκτεθούν τα προσωπικά του δεδομένα σε δημόσιο διάλογο

10. Τους μιλάς ανθρώπινα και αυθεντικά. Ο ξύλινος λόγος και ο λόγος των διαφημιστών το μόνο που θα καταφέρει είναι να διώξει τον κόσμο.

Σειρά σου: Ξέχασα κάτι; Έχεις να συμπληρώσεις  ή διαφωνείς με κάποια από τα παραπάνω σημεία;

6 replies
  • Tolee Fotitzidis
   Tolee Fotitzidis says:

   νομίζω ταιριάζει στο 10…. το να είσαι αυθεντικός! Τι λες;
   Οκ, εγώ έγραψα να μιλάς αυθεντικά. Εσύ το πετυχαίνεις καλύτερα με το να ΕΙΣΑΙ ο εαυτός σου. Πιο γενικό και πιο σωστό. Thanks!

 1. Pete
  Pete says:

  Μπορείς να κάνεις μία σύντομη ανάπτυξη του νοήματος στο #3 σε παρακαλώ;

  • Tolee Fotitzidis
   Tolee Fotitzidis says:

   Pete, με το #3 εννοώ 2 πράγματα:
   1. Η Zen συμπεριφορά σε απελευθερώνει. Δεν το κάνεις για τα likes, αλλά για χάρη της επικοινωνίας
   2. Εφόσον μιλάμε για ποιητικά likes, δλδ κόσμος που ενδιαφέρεται για όσα έχεις να του πεις, θ’αποκτήσεις τόσα likes όσα μπορείς να εξυπηρετήσεις. Αν έχεις λίγα, είσαι στην αρχή και πειραματίζεσαι ακόμα. Το κάθε σχόλιο και μήνυμα σε βγάζει απο την ρουτίνα και θέλεις να του δώσεις ιδιαίτερη προσοχή. Με τον καιρό και την εμπειρία συνηθίζεις και γίνεσαι πιο γρήγορος και αποτελεσματικός στην επικοινωνία. Αποκτάς το δικό σου στιλ, είσαι αυθεντικός και αυξάνεται τα ποιοτικά likes. Είσαι έτοιμος να τον εξυπηρετήσεις.

   Το #3 θα μπορούσα κι απλά να το γράψω έτσι: Εμπιστεύεσαι ότι όλα είναι όπως πρέπει.

   Πιστεύω πως αν δεν υπήρχε ο αριθμός των likes θα υπήρχε λιγότερο άγχος, θα είχαμε περισσότερη αυτοπεποίθηση και θα δημιουργούσαμε πιο ποιοτικό περιεχόμενο.

 2. Christina
  Christina says:

  πολύ καλέες οι συμβουλές σου TOLEE!! προσωπικά τα λειτουργώ αυτά στη σελίδα μου (όπως με είχες συμβουλέψει) και ενώ εχω Likes και στη σελίδα αλλα κ σε POSTS που κάνω δεν έχω κάποιο σχόλιο ιδιαίτερα συχνά και ενώ φαίνεται ότι αρέσουν αυτά που ανεβάζω δεν έχω κάποια ουσιαστική επικοινωνία με το κοινό μου…καμία συμβουλή? ευχαριστώ!!

  • Tolee Fotitzidis
   Tolee Fotitzidis says:

   Αυτό που μπορώ να σου δώσω τώρα είναι η τελευταία παράγραφο “A MESSAGE FOR EVERY PERSONAL BRAND” από το case study της Μαρίας: http://toleemedia.wpengine.com/pimp-my-style/

   Σίγουρα δεν είναι αρκετό και γενικό.
   Την επόμενη φορά που θα είμαι Θεσσαλονίκη θα την κάνουμε τη κουβέντα από κοντά, deal?

Comments are closed.