Δεν ξέρω τι θέλω επαγγελματικά. Τι να κάνω;

Θυμάσαι την πυξίδα του Jack Sparrow στους Πειρατές της Καραϊβικής; Αυτή η πυξίδα σε οδηγεί σ’ αυτό που θέλει η καρδιά σου κι ας μην γνωρίζεις εσύ ακόμα τι είναι. Υποτίθεται πως διαβάζει την ψυχή σου και γνωρίζει πολύ καλά τι θα σου δώσει την ευτυχία που αναζητείς.

via GIPHY

Δυστυχώς, δεν μπορώ να σου προσφέρω αυτήν την πυξίδα. Αλλά μπορώ να μοιραστώ μαζί σου πως λειτούργησε σε μένα και σε δεκάδες φίλους, πελάτες και συνεργάτες.

1. The right Question!

Η ερώτηση δεν είναι: “Πώς θα βρω αυτό που θέλω να κάνω;
Ξεκινάς με τα μικρά πράγματα που σε παθιάζουν. Ας υποθέσουμε ότι σ’ αρέσουν τα “ποδήλατα”.
Η σωστή ερώτηση είναι: “Τι μπορώ να κάνω εγώ για να γίνουν καλύτερα τα ποδήλατα;
Ψάξε στο Google ή στο Youtube τι κάνουν άλλοι σαν κι εσένα, συζήτα το στο Facebook ή στο Twitter. Για αρχή, θα βρεις ποιος τα φτιάχνει και πώς γίνονται τα ποδήλατα. Συνδέσου με ανθρώπους με τους οποίους μοιράζεσαι το ίδιο πάθος.

 bike=> βάλε το δικό σου πάθος στη θέση του ποδηλάτου

2. Networking

Ξεκίνα να μαθαίνεις και να συζητάς μ’ αυτούς που έχουν τη γνώση, αλλά και μ’αυτούς που αναζητούν την ίδια γνώση με σένα.
Πολύ σύντομα θα μάθεις πώς λειτουργούν τα ποδήλατα και ίσως να τα κατασκευάσεις και μόνος. Επίσης, θα έχεις στήσει ένα δίκτυο ανθρώπων για να συζητάτε λεπτομέρειες για τα ποδήλατα. Δε θα σε κουράζει αυτή η διαδικασία, επειδή θα γουστάρεις πολύ να μάθεις οτιδήποτε έχει σχέση με τα ποδήλατα.

3. Progress/Development

Κάποια στιγμή θα βαρεθείς να συζητάς και να φτιάχνεις ποδήλατα. Ίσως υπάρχουν πλέον τόσοι πολλοί στο χώρο με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον κάτι ιδιαίτερο. Κάπως πρέπει να διαφοροποιηθείς, για να συνεχίσεις να πουλάς στην τιμή που πιστεύεις ότι αξίζει, αλλά και για να κρατήσεις το πάθος σου και το ενδιαφέρον σου αμείωτο.

Δε σταματάς να ρωτάς, να συζητάς και να δικτυώνεσαι με κόσμο που έχουν τις ίδιες ανησυχίες. Κάποια στιγμή ανακαλύπτεις τα μηχανάκια. Ελάχιστοι φτιάχνουν μηχανάκια και σου αρέσουν. Συνεχίζεις τα βήματα 1 ως 3. Τα μηχανάκια γίνονται αυτοκίνητα. Τα αυτοκίνητα θα γίνουν αεροπλάνα, κτλ.

progress

Όταν ξεκίνησες με τα ποδήλατα, δεν μπορούσες να καν φανταστείς ότι υπάρχουν αεροπλάνα.
Δεν ήξερες καν τα μηχανάκια.
Εσύ τα δημιούργησες.
Μέσα στα αεροπλάνα είναι οι εμπειρίες σου και οι συζητήσεις με το δίκτυο ανθρώπων που έχτισες και φρόντιζες τόσο καιρό.

4. Sharing

Με τα πρώτα 3 βήματα ξεκινάνε οι περισσότεροι. Στη συνέχεια, όμως, σπάει η αλυσίδα γιατί δε μοιράζονται τη γνώση. Φοβούνται μην τους κλέψουν την δεξιοτεχνία και τους πελάτες τους.
Εύκολα μπορείς να φτάσεις σε σημείο να μην εξελίσσεσαι, να καταναλώνεις περισσότερη ενέργεια κρύβοντας αυτό που σε ξεχωρίζει και σου δίνει το πλεονέκτημα απέναντι στον ανταγωνισμό. Καταλήγεις να βαριέσαι, σταματάς να αγαπάς αυτό που κάνεις και λογικό είναι να το νιώσει αυτό και ο πελάτης.

Οποιαδήποτε χαρά και ευτυχία παίρνεις από αυτό που κάνεις, είναι στιγμιαία. Ίσως, αυτή η χαρά, να διαρκέσει μια ώρα, ίσως μια μέρα… άντε μερικές βδομάδες. Μόνο η προσωπική εξέλιξη θα συνεχίζει να σου φέρνει περισσότερη χαρά και ευτυχία. 

Μην ξεχάσεις, στο ταξίδι σου αυτό, πως ΕΣΥ ανακάλυψες το μηχανάκι. Αν μοιράσεις τη γνώση σου για το μηχανάκι,  το δίκτυό σου θα σε βοηθήσει  ν’ ανακαλύψεις το αυτοκίνητο. Μόνο εσύ έχεις την εμπειρία για το πώς εξελίχθηκε το ποδήλατο σε μηχανάκι.
Πλεον, κάποιος τρίτος, μπορεί εύκολα πλεον να μάθει πώς να φτιάχνει αυτά μηχανάκια. Αλλά ώσπου να μπορέσει να τα διαφοροποιήσει, εσύ με την εμπειρία σου θα έχεις δημιουργήσει ήδη αυτοκίνητα και θα ψάχνεις τρόπους να τα εξελίξεις σε αεροπλάνα.
Θα είσαι τουλάχιστον ένα βήμα μπροστά, εφόσον δε σταματάς να εξελίσσεσαι. Αυτός που έχει τη δύναμη να σε περάσει -επειδή δουλεύει πιο σκληρά- θα το κάνει ούτως ή άλλως. Η διαφορά έγκειται στο αν σε συμπεριλάβει στην εξέλιξή του επειδή λειτούργησες ως μέντορας ή αν σε παραβλέψει διότι ήσουν απλά ένα εμπόδιο.

Stop talking and take action

Αυτό που έμαθα είναι ότι ξεκινάς με την παιδική περιέργεια. Ρωτάς, απαντάς, δικτυώνεσαι, ανακαλύπτεις και δημιουργείς τον εαυτό σου κάνοντας αυτό που σου αρέσει σήμερα κι όχι αυτό που θα ίσως να ήθελες να κάνεις σε δέκα χρόνια.

————–

PS: Μήπως ήρθε η στιγμή να αναλάβεις δράση και να βρεις το δικό σου μοναδικό μονοπάτι;
Ρίξε μια ματιά στο Find Your Own Path. Ίσως να είναι για σένα.