Σκάσε και νιώσε

Σαφώς και είναι δικαίωμα μας να βγούμε στο δρόμο και να διεκδικήσουμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι αποτελεσματικό.
Επίσης, έχουμε το δικαίωμα να αναλάβουμε ευθύνη για την ίδια μας την ζωή. Κάτι τέτοιο για παράδειγμα θα ήταν σοφό και αποτελεσματικό. Αλλά αυτό πάει κόντρα στο φωνάζω και διεκδικώ.

Τι είναι αυτό που θέλουμε πραγματικά;

Γνωρίζουμε πολύ καλά πως περισσότερα ντεσιμπέλ δεν οδηγούν τελικά στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Δεν σε ακούει καλύτερα ο άλλος αν φωνάξεις. Εξάλλου δε θέλουμε απλά να ακουστούμε. Θέλουμε να μας κατανοήσουν, να μας συμπονέσουν, να μας ενσυναισθανθουν (<- σωστά το γράφω;)

Δες τους άλλους όπως θα ήθελες να σε δουν

Άρα χρειάζεται να το κάνουμε εμείς πρώτα. Η ενσυναίσθηση δεν έχει μόνο νόημα προς αυτούς που θεωρούμε ασθενέστερους, αλλά και προς αυτούς που είναι ισχυρότεροι από εμάς.
Μόλις νιώσουμε αυτό που νιώθουν αυτοί που έχουν την εξουσία, μόλις κατανοήσουμε τη δική τους θέση, θα μπορέσουμε να βρούμε νέους τρόπους να τους επηρεάσουμε θετικά, έτσι ώστε να πάρουν αποφάσεις που θα εξυπηρετούν κι εμάς.

Ας κόψουμε τις βλακείες

Θαρραλέος δεν είναι αυτός που βγαίνει να φωνάξει και να διεκδικήσει. Θαρραλέος δεν είναι αυτός που πάει να πολεμήσει. Είναι ηλιθιότητα, το 2018 να πιστεύουμε ακόμα πως με αυτό το τρόπο θα ξεπεράσουμε τους πραγματικούς μας φόβους και θα φέρουμε την επιθυμητή κατάσταση.
Θάρρος σημαίνει να κάτσεις ν’ ακούσεις την ιστορία αυτού που διαφωνείς. Να τολμήσεις να δεις τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια. Να βάλεις τα δικά σου πιστεύω για λίγο στην άκρη και να καταλάβεις τι εννοεί, τι φοβάται, τι ονειρεύεται.

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να δούμε πως όλοι μας θέλουμε το ίδιο πράγμα τελικά.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *