Πώς να γοητεύσεις τον κόσμο ώστε να σε ακολουθήσει

Πώς μπορείς να ξεχωρίσεις σ’ έναν κόσμο, ο οποίος ζει και επικοινωνεί ψηφιακά; Σ’ έναν κόσμο όπου η ταχύτητα της πληροφορίας έχει πολλαπλασιαστεί, έχουμε δει τα πάντα και τίποτα πλέον δε μας σοκάρει;  Σ’ έναν κόσμο όπου το πιο πολύτιμο που έχουμε είναι ο χρόνος, ο οποίος ποτέ δεν είναι αρκετός;
Πώς μπορείς να είσαι αρεστός, να είσαι απαραίτητος, να μη δημιουργείς απλά περισσότερο θόρυβο;
Χρειάζεται να ξέρεις την τέχνη του να γοητεύεις τον κόσμο.
Ακούγεται δύσκολο, αλλά είναι πολύ πιο απλό απ’ ό,τι φαντάζεσαι.
Πώς μπορείς να το πετύχεις; Για διάβασε πιο κάτω και πες μου αν συμφωνείς.

The basics

Περιμένω στο φανάρι μέσα στο αυτοκίνητο και χαζεύω τριγύρω. Προσέχω στο διπλανό αυτοκίνητο έναν τύπο που είναι λίγο στον κόσμο του. Τον παρατηρώ για λίγα δευτερόλεπτα και καταλαβαίνω ότι δεν είναι καθόλου στον κόσμο του. Ακούει ένα rock τραγούδι και έχει παρασυρθεί εντελώς από το ρυθμό. Μισό λεπτάκι: ο τύπος παίζει drums.

Πώς αντιδράς όταν βλέπεις ένα τέτοιο σκηνικό; Χαμογελάς. Δε χαμογελάς απλά, χαμογελάς από χαρά. Χαίρεσαι μαζί του επειδή σε γοητεύει.

For the sake of it

Δεν τον ένοιαζε αν τον βλέπει κανείς. Δεν τον ενδιέφερε αν τον κοροϊδεύουν κάποιοι, δε θέλει καν να ξέρει τι συναίσθημα προκαλεί σε εμάς. Το έκανε απλά για να το κάνει.
Θα σου μιλήσω ειλικρινά: ζήλεψα λίγο γιατί θα ήθελα κι εγώ να μπορώ να είμαι τόσο αυθόρμητος. Θα ήθελα π.χ. να γράφω στο blog μόνο και μόνο για τη χαρά του γραψίματος.  Απλά για να μεταφέρω ιδέες και σκέψεις. Για παράδειγμα, είναι πιο αποτελεσματικός ο στόχος: “Θέλω να γράφω κάθε μέρα ένα άρθρο” από το “Θέλω να διπλασιάσω τους επισκέπτες στο blog μου”.

Start with being human

Το αυτοκίνητο του δεν ήταν κάτι ιδιαίτερο. Φαντάσου ότι δεν το πρόσεξα καν. Ο ίδιος δεν ξεχώριζε εμφανισιακά. Όμως, αν είχε ένα αυτοκόλλητο στο αυτοκίνητο με το Facebook ή το Twitter προφίλ του θα τον ακολουθούσα σίγουρα. Θα τον έβαζα στην κατηγορία “Make my day”.
Πιστεύω ότι αυτό που με γοήτευσε στην όλη  υπόθεση είναι ότι είδα μια τόσο ανθρώπινη συμπεριφορά -μια κίνηση που όλοι έχουμε κάνει στο σπίτι μας, αλλά δεν τολμήσαμε να την κάνουμε δημοσίως.
Αυτός ο άνθρωπος μού προσφέρει περισσότερη έμπνευση από οποιονδήποτε celebrity. Είναι όπως εσύ κι εγώ.

Enchantment in business

Η γοητεία στην καθημερινότητα της δουλειάς σου δεν έχει να κάνει με κάποια μαγικά tricks. Η γοητεία μπορεί να είναι πιο δυνατή από οποιαδήποτε τεχνική marketing και διαπραγμάτευσης.
Μπορείς να γοητεύσεις με τον τρόπο που μιλάς στο τηλέφωνο, με ένα Facebook post ή με το ύφος που απαντάς στα emails.
Πιστεύω ότι δεν είναι κάτι που μπορεί να σου το μάθει κάποιος. Το αποκτάς όταν αγαπάς πραγματικά αυτό που κάνεις και έχεις φτάσει σ’ένα Zen-like state of mind (δηλαδή σε ένα σημείο όπου κάνεις κάτι όχι για να γίνεις πιο δημοφιλής, αλλά γιατί απλά σου αρέσει, σε γεμίζει, σε εκφράζει, σε εμπνέει).
Απλό δεν είναι; Το δύσκολο είναι να αφήσουμε πίσω οτιδήποτε μας έχει επηρεάσει έως τώρα. Συμφωνείς;

2 replies
 1. constantinoskg
  constantinoskg says:

  Θα προτιμούσα λίγη μαγεία περισσότερη απο το να ακολουθησω ενα τυπο που παιζει ντραμς στο αυτοκίνητο του …. σε ξενέρωσα ε???

  • Tolee Fotitzidis
   Tolee Fotitzidis says:

   Όχι, δεν ξενέρωσα, επειδή συνεχίζω να εμπνέομαι από μια απλή ανθρώπινη συμπεριφορά. Βέβαια, εξαρτάται πάντα σε ποιον απευθύνεται… κάποιοι είναι έτοιμοι να δούνε την μαγεία και κάποιοι όχι.

Comments are closed.