Τι μπορούμε να μάθουμε από το Success Story του Pimp My Style

Το ξέρω πως σου αρέσουν οι αριθμοί. Σου φτιάχνουν τη διάθεση και παίρνεις την επιβεβαίωση ότι κάνεις κάτι σωστά.
Όμως, τι κάνεις όταν δεν έρθουν οι αριθμοί (likes, followers, visits) που ήθελες;
Ποια είναι τα επόμενα βήματα όταν πιστεύεις πως τα κάνεις όλα σωστά, αλλά ο κόσμος δεν ανταποκρίνεται;
Η ιστορία του Pimp My Style της Μαρίας ήταν το μεγαλύτερο σχολείο για μένα. Είναι ένα Success Story που έζησα από τα πρώτα baby steps.
Pimp My Style

Step 1: Our First Blog Ever

To Pimp My Style ήταν το πρώτο wordpress blog που είχα στήσει.
Τότε, το 2007, κάποιοι συνάδελφοι μου έλεγαν: “Καλά ρε συ, WordPress έκανες στη Μαρία;”
Ξέρεις, τότε ήταν ακόμα η εποχή του Flash, η εποχή που μπορούσες να εντυπωσιάσεις το κόσμο μ’ένα full animated website. Μπορούσες να δείξεις στον κόσμο κάτι που δεν ήσουν. Το είχαμε δει αυτό το έργο. Η Μαρία είχε κερδίσει 2 site of the day awards στο εξωτερικό με το προηγούμενο της site. Τα βραβεία είχαν έρθει. Τα είχαμε κάνει όλα σωστά. Η επισκεψιμότητα, όμως, έλειπε.

Αυτός ήταν και ο λόγος που δοκιμάσαμε κάτι άλλο.
Από blogging δεν είχαμε ιδέα. Στην αρχή, οι πελάτες της δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι είναι αυτό το Pimp My Style Blog. Γιατί να έχει blog μια Hair Stylist; Τι έχει να πει;

Step 2: Experimenting With Different Topics

Στις αρχές έγραφε οτιδήποτε θεωρούσε χρήσιμο. Για παράδειγμα, είχε γράψει για ένα ζευγάρι γόβες  γνωστής σχεδιάστριας που αγόρασε. Είχε αναφέρει πως στη Θεσσαλονίκη θ’ άνοιγε επιτέλους γνωστή αλυσίδα καταστημάτων.
Τα θέματα ήταν άσχετα με το αντικείμενό της, αλλά είχαν το ενδιαφέρον τους. Έφτασε σε σημείο να παίρνουν τηλέφωνο για να μάθουν πού μπορούν να βρουν τις γόβες ή να μάθουν πληροφορίες για την αλυσίδα καταστημάτων. Και δεν μιλάμε για ένα-δυο τηλέφωνα. Το τηλέφωνο χτυπούσε συχνά για τέτοια θέματα.
Άρα είχαμε κάνει τα πάντα σωστά: Πλέον μας έβρισκε ο κόσμος. Υπήρχε επισκεψιμότητα. Υπήρχαν και τηλεφωνήματα.
Ναι, αλλά το τηλέφωνο χτυπούσε γι’άσχετα θέματα. Το Pimp My Style έβγαινε στα πρώτα αποτελέσματα τις google για θέματα που δεν είχαν να κάνουν με τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα του Pimp My Style.
Άρα, ενώ είχαμε κάνει τα πάντα σωστά, πάλι χάσαμε το στόχο μας.

Step 3: Online Optimization and Breakthrough

Αποφασίσαμε πως τα θέματα θα έπρεπε να είναι σχετικά με το αντικείμενό της. Προσπάθησε να δώσει συμβουλές για μαλλιά, να επικοινωνήσει διάφορα πρωτοποριακά events που είχαν γίνει στο χώρο της.
Παράλληλα, είχε ξοδέψει πάρα πολλά χρήματα σε προωθητικές ενέργειες: Καταχωρήσεις σε περιοδικά, συμμετοχές σε city guides, κλπ.
Τα χρήματα που είχε δώσει σε διαφημίσεις δεν επέστρεψαν ποτέ στην επιχείρηση. Μιλάμε για τα καλά χρόνια, όπου η καταχώρηση σε “in” περιοδικό της πόλης είχε 1.000€.
Αυτά τα μέσα, δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ να καλύψουν τα events του Pimp My Style. Για παράδειγμα: είχαν γίνει αρκετά After Hour, όπου ο κόσμος μπορούσε να έρθει μετά τις 20:00 το βράδυ για να φτιάξει μαλλί και νύχια. Τον Αύγουστο είχε γίνει το Full Moon Cutting στην ταράτσα του Pimp My Style. Σ’αυτό το party, κάτω από την αυγουστιάτικη πανσέληνο, μπορούσε ο κόσμος να έρθει με την παρέα του για ποτάκι και να κουρευτεί.

Τελικά, ο συνδυασμός των πρωτοποριακών events, της πετυχημένης online επικοινωνίας και της διάδρασης με τον κόσμο, έφερε την πρόσκληση σε τηλεοπτικές εκπομπές όπως και δισέλιδες παρουσιάσεις σε μεγάλες εφημερίδες τις πόλης.

Στο τέλος, το κόστος ήταν μικρότερο από τις πληρωμένες καταχωρήσεις. Είχαμε την προετοιμασία για κάθε event, τα ποτά και την καθαριότητα μετά τα events. To take away ήταν, όμως, πολύ μεγαλύτερο.
Ο κόσμος έζησε μια διαφορετική εμπειρία, πήραμε την αναγνώριση από τα ΜΜΕ, και η επισκεψιμότητα ανέβηκε αισθητά.

Step 4: Redefining Pimp My Style

Κάποια στιγμή, με το που ήρθε η πρώτη μας κόρη, η Μαρία αποφάσισε ν’αφήσει το χώρο Pimp My Style και να εργαστεί ως freelancer.
To Pimp My Style δεν ήταν πλέον ο χώρος, δεν ήταν η ομάδα Pimp My Style. Το Pimp My Style ήταν η Μαρία.
Άλλαξε κι ο τρόπος επικοινωνίας στο facebook. Μ’αυτό το σκεπτικό, και λαμβάνοντας υπόψη όλα τα λάθη που είχαμε κάνει στήσαμε το νέο pimpmystyle.gr.

To μεγαλύτερο boost ήρθε, μόλις κατέβασε το λογότυπο από την σελίδα στο facebook, και ανέβασε την προσωπική της φωτογραφία ως profile image. Έβαλε περισσότερο προσωπικό στοιχείο, άρχισε να επικοινωνεί με τον κόσμο περισσότερο ως Μαρία και λιγότερο ως Pimp My Style.

H σελίδα της δεν είχε ποτέ αυτή την συμμετοχή που έχει σήμερα. Τα likes αυξήθηκαν “μόνο” κατά 1.000 (περίπου). Αλλά τα post της έχουν 50%-80% οργανική απήχηση. Σελίδες με δεκαπλάσια likes, έχουν το 1/3 της απήχησης.

A Message For Every Personal Brand

Για ποιο λόγο απολαμβάνει η Μαρία ένα ενεργό community που την ακολουθεί και την υποστηρίζει; Πόσο στρατηγική κρύβεται από πίσω; Λες απλά να μας βγήκε; Αρκεί το ταλέντο της; Αρκεί ότι είναι ένας άνθρωπος αγαπημένος;

Το σημαντικότερο είναι πως έμαθε από τα λάθη της. Στο μόνο που επένδυσε ήταν ο εαυτός της. Εξέλιξε την τέχνη της. Δημιούργησε καινοτόμες υπηρεσίες και εμπειρίες για το κόσμο του Pimp My Style.
Δεν φοβήθηκε ποτέ να μοιραστεί κάτι με τον κόσμο. Πάντα ήταν ειλικρινής. Βοηθούσε το κοινό της όταν δεν μπορούσε να τους εξυπηρετήσει. Βοηθάει, επίσης, τους συναδέλφους πάνω στην τέχνη της.
Δεν επηρεάστηκε από τις τάσεις της αγοράς, από την κρίση ή από τα “κακά” λόγια από τους συνάδελφους. Εμπιστεύτηκε τους κατάλληλους συνεργάτες, ζήτησε βοήθεια όταν την χρειάστηκε επειδή εμπιστεύεται πρώτα τον εαυτό της και τις επιλογές της.

Ποια στοιχεία μπορώ να πάρω και να τα εφαρμόσω σε άλλους συνεργάτες; Πολλά και τίποτα, γιατί όλο το story είναι 100% Μαρία.

Υπάρχουν τρεις συμβουλές που ισχύουν για οποιοδήποτε brand, ειδικά για personal brands:

  1. Μη φοβάσαι να κάνεις λάθη. Όλοι πέρασαν απ’αυτό το στάδιο ώσπου ν’ανακαλύψουν τον εαυτό τους. Η πρόθεση σου κι ο σκοπός σου είναι το πιο σημαντικά.
  2. Στο μόνο που αξίζει να επενδύσεις είναι στη συνεχή εξέλιξη της τέχνης σου και στην προσωπική ανάπτυξη.
  3. Κάνε (ή γράψε) πράγματα για τα οποία αξίζει να μιλήσει ο κόσμος. Μην τους υποτιμάς νομίζοντας ότι θα σου δώσουν την προσοχή τους για εξυπνάδες και κουτσομπολιά.
    Η Μαρία μας το επιβεβαιώνει πάλι με το επόμενο video. Για να μπορέσεις να το κάνεις αυτό επανειλημμένα, θέλει πολύ δουλειά στο point 2.

Την Μαρία μπορείς να την βρεις στο www.pimpmystyle.gr ή στο facebook.com/PimpMyStyle

PS: Maria, I am proud of you… and so are your daughters!