Η δική σου συνταγή placebo για να φέρεις τα επιθυμητά αποτελέσματα

Σίγουρα έχεις πατήσει το κουμπάκι για ν’ανάψει πιο γρήγορα το πράσινο για τους πεζούς. Το ήξερες ότι δεν έχει καμία απολύτως λειτουργία;
Είναι placebo. Βρίσκεται εκεί μόνο για να σου δώσει την αίσθηση ότι επιταχύνεις τη διαδικασία.

Τι κάνει ακριβώς το placebo;

Είναι ιστορίες που λέμε στον εαυτό μας, οι οποίες αλλάζουν τον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλος και το σώμα μας.
Οι περισσότεροι έχουμε συνδυάσει το placebo με τα φάρμακα. Όντως ισχύει στην φαρμακευτική. Εσκεμμένα χρησιμοποιούν εικονικά φάρμακα ως placebo. Σημασία έχει ότι είναι αποτελεσματικό.

Υπάρχει σε πολλούς τομείς το φαινόμενο placebo. Για παράδειγμα, μπορεί να βελτιώσει την γεύση του κρασιού ή μπορεί ν’αυξάνει τις επιδόσεις από αθλητές και μαθητές.

Προσωπικά δεν θεωρώ λάθος να χρησιμοποιούμαι το φαινόμενο placebo στο marketing. Υπάρχει ένα ηθικό δίλημμα, το οποίο είναι προσωπική υπόθεση και δεν θέλω να μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Placebo και η δική σου πραγματικότητα

Το πιο σημαντικό, για μένα, είναι πόσο επηρεάζουν οι ιστορίες αυτές εμάς. Αν πάρουμε το παράδειγμα με το φανάρι: Αν δεν υπήρχαν τα κουμπάκια στα φανάρια των πεζών, θα είχες λιγότερη υπομονή; Θα μπορούσες να αξιολογήσεις την κατάσταση και να σκεφτείς ότι δεν μπορείς εσύ, ένας άνθρωπος, να επηρεάσεις την κίνηση μιας ολόκληρης λεωφόρους.

Πιστεύεις πως μόνο με συγκεκριμένο πληκτρολόγιο και ποντίκι μπορείς να είσαι αποτελεσματικός; Μήπως πιστεύεις ότι αν αγοράσεις το πιο ακριβό software διαχείρισης χρόνου θα τα προλαβαίνεις όλα και θα σου περισσεύει χρόνος;
Αυτό που έχω παρατηρήσει είναι πως οι επιτυχημένοι άνθρωποι, οικονομικά και προσωπικά, γνωρίζουν πολύ καλά πως τίποτα απ’ολα αυτά δεν θα τους κρατήσει μακριά από το μονοπάτι που επιλέξανε. Θα τους βοηθήσει η τεχνολογία να φτάσουν πιο γρήγορα στον προορισμό, αλλά δεν θα πετύχουν χάρη στην τεχνολογία.
Οπότε, μπορείς να λες πολλές ιστορίες στον εαυτό σου. Μπορείς να δημιουργείς πολλά placebo. Στο τέλος, όμως, φέρε αποτελέσματα. Γίνε καλά. Γίνε ευτυχισμένος.
Αν δεν έρθουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, να ξέρεις πως ήρθε η ώρα ν’αλλάξεις την ιστορία. Ίσως, ήρθε η ώρα να πεις την αλήθεια στον εαυτό σου και να κόψεις τις μ@λ@κίες!