Γιατί δεν έχει καμία σημασία ποιος ξεκίνησε πρώτος

Σήμερα πάλι διάβασα σε κάποιο site:
Είμαστε η πρώτη ελληνική εταιρία που κάναμε αυτό και τ’άλλο!” (με μεγάλα γράμματα)

Με αυτές τις δηλώσεις προσπαθούν να εντυπωσιάσουν, αλλά σε μένα δείχνουν ανωριμότητα.

Αν ήταν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ποιος ήταν κάποτε πρώτος, το myspace θα περηφανευόταν ότι είναι το πρώτο Social Network.
To Yahoo θα προσπαθούσε να φέρει το κόσμο πίσω, λέγοντας πως είναι η πρώτη μηχανή αναζήτησης.
Επίσης, οι Ινδιάνοι ήταν πρώτοι στην Αμερική και οι Έλληνες έφεραν τον πολιτισμό, την δημοκρατία, τα μαθηματικά, τη φυσική, την φιλοσοφία και… μάλλον και την παπαρολογία!

Με την πρωτιά του παρελθόντος ασχολούνται όσοι δεν είναι περήφανοι για το σήμερα ή όσοι φοβούνται να τους κλέψει κάποιος την πρωτιά επειδή δεν την κρατάνε με αξιοκρατία.
Δεν έχει σημασία ποιος έκανε κάτι πρώτος. Ούτε έχει σημασία ποιος θα τερματίσει πρώτος, επειδή πολύ απλά δεν υπάρχει τερματισμός σε αυτόν τον αγώνα. Ξεκινάει κάποια στιγμή και εξελίσσεται… no end.
Just keep walking!

Αυτές οι εταιρίες δε πρόκειται να αλλάξουν νοοτροπία, ας μη ξεγελιόμαστε. Πάντα θα υπάρχουν.
Σημασία έχει πως τους αντιμετωπίζουμε εμείς.
Παλαιότερα προσπερνούσα αυτές τις δηλώσεις κι έλεγα: “Έλα μωρέ, δεν γνωρίζουν και είναι επιφανειακοί”.
Τώρα βλέπω πίσω από τα γράμματα και αντιλαμβάνομαι μια εταιρική κουλτούρα και μια νοοτροπία με την οποία δεν ταυτίζομαι, οπότε επιλέγω να μην συνεργαστώ μαζί τoυς.

Εσύ πως αντιλαμβάνεσαι τέτοιες δηλώσεις; Θεωρείς πως είναι απλά κάποιες δηλώσεις με σκοπό να μας εντυπωσιάσουν; Μήπως φανερώνουν ανασφάλεια ή μήπως το πόσο υποτιμούν τη νοημοσύνη μας;